simon carmiggelt herfstbloemen colijn en de AR Buthdijk, Axel buurman Millenaar de molen van Cappon pioenrozen moeder Krina   DE TEKENAAR   aan de Amstel PCB-kalender Kuiphof meneer Visser


dagboekfragment uit 1980

De tekenaar is 71 jaar
Ik zocht naar wat de gids aangeeft voor de TV uitzending op Duitsland 3 die ik zag zo-even. Er is niets over te vinden. Het was echter een aangrijpend beeld uit een rechtzaak in Polen.
Daar werden gevangenen geboeid voor de rechter gevoerd. Ze werden beschuldigd van contact met het buitenland en van samenzwering tegen de staat. Even zat ik vastgenageld aan het beeld en aan het woord dat op me afkwam. Vooral het korte antwoord van een der beschuldigden maakte een door merg en been gaande indruk.
"Ik ben niet schuldig, dus antwoord ik op geen enkele vraag."

Ik zag de rechter zich buigen als een gier die weerloze prooien bespringt. Zijn handen als klauwen om de papieren waaruit het bewijsmateriaal van de schuld werd geplukt. Af en toe met een grijns, dan weer fel uitschietend prikte zijn vinger dreigend naar de beklaagde tussen twee koud voor zich uitkijkende soldaten. Bij de minste beweging van de slachtoffers grepen hun handen toe.
De een stond fier, zich verdedigend, de ander, een kleine vrouw, had haar blik naar beneden gericht. Eerst was ze nog fel, daarna dreigde ze in elkaar te zakken, Ze klaagde dat ze pijn had. Een andere vrouw sprak verontwaardigd dat ze na vier maanden gevangenis, waarin ze niet meer dan drie mensen zag, in deze grote rechtzaal het woord wilde voeren en haar onschuld wilde uitschreeuwen. Daarna, teruggezakt in de rij van beklaagden, volgde zij het proces.

Het geziene en gehoorde beeld van de verschrikkelijke rechtspleging spookte door m'n dromen en het drong zich op bij het wakker worden onder de morgen. Als ik daar zelf eens stond en rekenschap moest afleggen van mijn keuze voor Het Rijk en voor het recht om De Naam te belijden?!
Ik dacht aan de de oorlog, hoe toen een man als dr Sietsma gestaan zal hebben voor z'n beulen. Hij moest zich verantwoorden voor zijn gebed voor koningin Wilhelmina. Hoe hebben mensen zich voor koningen en keizers moeten verantwoorden voor hun tegenstand tegen een regime dat zich tegen het Regime van De Koning stelde!

Sinds we kabeltelevisie hebben, is een van de nieuwe mogelijkheden: nog wijder om je heen te kijken dan je al deed. Je horizon aan de zee van indrukken wordt verbreed. Een wonder eigenlijk dat ik slapen kan, zorgeloos, weg uit alles wat me in z'n greep zou kunnen houden.