simon carmiggelt herfstbloemen colijn en de AR Buthdijk, Axel buurman Millenaar de molen van Cappon pioenrozen moeder Krina   DE TEKENAAR   aan de Amstel PCB-kalender Kuiphof meneer Visser


dagboekfragment uit 1977

De tekenaar is 68 jaar
"Aan het eind van deze voor Nederland afgrijselijke dag, tot morgen, als we er allemaal nog zijn." Zo sloot de omroeper voor de radio het laatste nieuws af. Er is een nieuwe, afgrijselijke gijzelingsactie door Molukkers van een trein bij Groningen, en een school met meer dan honderd kinderen en onderwijzend personeel in Smilde.
Ik noteerde dit aan de morgen van de 23ste mei 1977. Gezien het trieste nieuws dat onze huizen binnenviel, is het genot van het mooie weer niet onverdeeld. De gijzeling van de treinreizigers en de schoolkinderen ging de tweede nacht in, onveranderd. Daar in het Noorden van het land moeten mensen de nacht in, in een zee van angst en onzekerheid.


Ik ging naar bed met de laatste berichten en beelden van de gijzelingen in de trein en in de school. Die gaan nog steeds door. Duizenden Nederlanders weten zich verbonden met de familieleden die elke avond met de gedachte aan hun gemartelde geliefden moeten slapen gaan.
Mensen stapten meer dan veertien dagen terug onbevangen een trein in of een school binnen. Al zo lang worden ze dag en nacht onder schot gehouden door een handvol terroristen, waartegen een heel leger met moderne wapenen niets vermag omdat men slachtoffers onder de gegijzelden wil voorkomen.

Juist deelde de radio mee dat met een ambulancewagen een 43-jarige man ziek uit de trein is gehaald. In het crisiscentrum in Assen en Den Haag is vooral de minister van justitie Van Agt een hele nacht in de weer geweest om contact met de kapers en mogelijke bemiddelaars tot stand te brengen. Wat moeten ze doen aan deze uitzichtloze situatie? De regering draagt de zwaardmacht. Ze wil geen politiestaat zijn, wil een rechtsorde handhaven en onschuldige mensenlevens sparen.

De bemiddelaar in de trein probeerde uren lang, maar zonder resultaat. Volgens de laatste persberichten van vanavond heerst momenteel een toestand van windstilte, iets wat vandaag in de natuur ook het geval was, een broeiende windstilte onder een gesloten lucht.

En na die windstilte was de bevrijding in trein en school. Onze regering forceerde vanmorgen vlak voor het licht werd, met inzet van pantserwagens en vliegtuigen, in een bliksemaanval de opening naar de vrijheid voor de nu al bijna drie weken gegijzelden. Er vielen onder de gegijzelden twee slachtoffers en onder de kapers zes.
Het laatste uur van deze dag zaten we nog eens naar het op een rijtje gezette beeldmateriaal van de kapingsdagen te kijken. Fascinerend.
Ik las psalm 7.