simon carmiggelt herfstbloemen colijn en de AR Buthdijk, Axel buurman Millenaar de molen van Cappon pioenrozen moeder Krina   DE TEKENAAR   aan de Amstel PCB-kalender Kuiphof meneer Visser


dagboekfragment uit 1978

De tekenaar is 69 jaar
De week die nu bijna voorbij is, stond in het teken van het oorlogsverleden van de CDA politicus Wim Aantjes. Plotseling kwamen televisie en radio met de meest opzienbarende mededelingen over wat je zou kunnen noemen het heulen met de vijand in de oorlogsdagen. Hij zou gesympathiseerd hebben met het nationaal socialisme, vrijwillig zich in Duitsland hebben laten te werk stellen en zich vervolgens gemeld hebben om dienst te nemen bij de SS. Verschrikkelijke feiten voor een aan de top staand en algemeen geacht politicus.
Hijzelf ontkent deze feiten niet, maar geeft ze een heel andere duiding. Hij zegt wel fouten gemaakt te hebben in die tijd, maar niet fout te zijn geweest. Een stroom van meer dan 100 ingezonden brieven in Trouw getuigen van sympathie en meeleven met deze zo plotseling onder een vernietigend vonnis gebrachte man en met zijn gezin.

Trouw maakte er door de vele deelnemers een bewogen week van. Nummer na nummer kon je in aanraking komen met het geroerde gemoed van velen. Christenen die verzekerden te zullen bidden voor de man en z'n gezin die van de ene dag op de andere door een TV publicatie van de top van eer in de ellende stortte.

Dr de Jong is directeur van de instantie die de documentatie van het binnenlands gebeuren tijdens de oorlog verzorgt. De feiten die hij voor de televisie aan het licht bracht, zo lang na datum, moeten ieder wel aangegrepen hebben. M'n gedachten gaan terug naar die duistere tijd, en ik vraag me af: Wie was ik? Wat deed ik? Wat liet ik na?

Vlak voor het slapen gaan zag ik in de laatste berichten Bresnjef in gesprek met Amerikaanse hoge functionarissen. Die spraken over minuten waarin de een de ander voor zou kunnen zijn met een druk op de knop die de vernietiging van de wereld zou kunnen betekenen.