simon carmiggelt herfstbloemen colijn en de AR Buthdijk, Axel buurman Millenaar de molen van Cappon pioenrozen moeder Krina   DE TEKENAAR   aan de Amstel PCB-kalender Kuiphof meneer Visser


dagboekfragment uit 1970

De tekenaar is 61 jaar
Laat ging ik naar bed, nadat ik de TV uitzendingen gevolgd had van de kamerdebatten over de loonmaatregelen van de regering. De publiciteitsmedia confronteren ons Nederlandse volk met deze sfeer.
"Door de werkgevers is de overheid gedwongen tot onverstandige loonmaatregelen. De vakbonden worden door deze maatregelen in de hoek geschopt."
Dat zegt den Uyl in een interview. Fel waren de gezichten en de woorden van de vakbondsvertegenwoordigers van NVV, NKV en CNV, eenstemmig in de afwijzing van de beslissing die minister Roolvink nam.
De vermoeid uitziende minister zei deze dag die beslissing te hebben moeten nemen om de welvaart van ons land te helpen open houden. De geldontwaarding gaat voort, economische teruggang is geen denkbeeldige zaak.
Tegenover de woorden van Roolvink staat de dreigende macht van de vakbonden die de arbeidsvrede in handen hebben. Bij meerderheid wordt door de kamerleden het besluit genomen om door te gaan met de replieken op de verklaring van minister Roolvink.
De gespannen gezichten van vermoeide parlementariŽrs boeien me. Ik zit aan het toestel gebonden. Worstelen hier deze mannen niet om ons welzijn als volk?