simon carmiggelt herfstbloemen colijn en de AR Buthdijk, Axel buurman Millenaar de molen van Cappon pioenrozen moeder Krina   DE TEKENAAR   aan de Amstel PCB-kalender Kuiphof meneer Visser


dagboekfragment uit 1971

De tekenaar is 62 jaar
Ik moet even wat flarden noteren van een dromerij. De draden kan ik niet aan elkaar geknoopt krijgen. Ook letterlijk speelden er draden mee. Ik moest die maken in de droom uit een vloeistof of zoiets, door een of ander vergiet.
Ook moest ik voorlezen, voor de oren van n student, en dat ging niet. Ik verwarde me in de tekst, struikelde over vreemde woorden, kon geen stem geven aan wat ik zeggen wou. M'n bezwarend gedroom brak af toen ik wakker werd.
Zwaar lag de benauwende droom over m'n geest. Hoe was dat mogelijk? Er zaten dingen in die ik zou kunnen verklaren uit wat me bezig hield overdag.

Maar overdag was alles juist zo fijn verlopen, met die grote verrassing in wat er uit de oven kwam. Het glazuurresultaat was wel z mooi, dat ik onder het eten, het potje voor me, ervan zat te genieten. De doffe poeder was in water opgebracht op de simpelste manier die je denken kunt, twee keer. Zo mooi als de vlindervleugel had het vuur het poeder omgetoverd. Een lust om naar te kijken.

Waren het dan de ervaringen van de avond? Ik had een prettig huisbezoek bij een student met een gesprek zonder hiaten. Zijn bedoeling is leraar Duits te worden.
Daarna thuis was er de confrontatie met het toevallig aangezette "Uur Nu", een NVSH product, dat zich opdrong vanaf de beeldbuis. Een chirurg zette daarin zijn bezigheden uiteen met het steriliseren van mannen en vrouwen. Het gebruik van pil, condoom, spiraaltje als de meest gewone zaken van het leven werden onverbloemd besproken.

Krien en ik bespraken daarna deze voor ons onbekende wereld van seksuele kunstmiddelen. Onze eigen getrouwde kinderen staan middenin de aanbiedingen van deze producten. In deze aparte wereld moeten ze hun eigen weg vinden en gaan. Die weg is voor ons afgesloten; en wij worden niet in vertrouwen genomen.

Kijk, deze dingen voor het slapen gaan zouden wel enige verklaring kunnen geven voor dat nachtmerrieachtig gedroom. Zulke complexe zaken, waarbij ik me tot in de grond van m'n existentie betrokken voel, kunnen een zoete slaap verzuren.