2.1 Strukturen van koolhydraten |
|
5d. Optimale werking en denaturatie van enzymen |
|
aminozuren dienen vooral om vetten te produceren; | W / O |
Er zijn 10 voor de mens essentiële aminozuren; | W / O |
Alle aminozuren hebben een amfoteer karakter | W / O |
Citraat | oxaal acetaat | ||||
C6H5O72- | + | H2O | C4H2O52- | + 2CO2 + 5H· |
Oxireductases | katalyseren redoxreacties (bijvoorbeeld:. glucose-oxidase) |
Transferases | transporteren functionele groepen van een gever naar een ontvanger. |
Hidrolases | splitsen moleculen (voorbeeld: peptidases, proteases) |
Liases | onttrekken of voegen juist toe: bepaalde functionele groepen (voorbeeld. decarboxilase) |
Isomerases | veranderen isomeren (mutase) |
Ligases | verbinden verschillende moleculen met elkaar (piruvaatcarboxilase) |
Pepsine | 1,5 | in de maag |
Amilase | 6,6 | in speeksel |
Lipase | 8,0 resp. 7,0 | in de pancreas resp. in de darmen |
Saccharase | 7,0 | in de maag |
waar: | enzym | pH-optimum |
in het speeksel | amilase e maltase | 6,6 |
in de maag | peptase, rennase | 1,5 - 4 |
in de pancreas | amilase, lipase, tryptase, polipeptidase | 6,6 - 9 |
in de ingewanden | maltase, saccharase, lactase, ereptase | 6,6 - 8,5 |