Start | chemie | Afrika | schrijfsels | leuke ideeën | 70 jr |
antiautoritaire opvoeding | Daan van Alten & Wietske Blokker |
antiautoritaire opvoeding
Karel, een vader van de Pater Brugmancrèche in Nijmegen, kijkt in Frankfurt met grote ogen naar hoe ze daar omgaan met de kinderen. Die zijn de baas en de ouders hebben daar plezier in. Hij vindt het dan wel echt radicaal Duits, waar hij om lachen moet, maar: “Het had wel wat.”Kinderdagverblijven of peuterspeelzalen zijn er nauwelijks in Nederland. De meeste kleintjes hangen aan moeders rokken tot ze naar de kleuterschool gaan. Moeders die meer vrijheid willen, worden met een scheef oog aangekeken. De moraal van deze tijd verbiedt te zeggen of zelfs maar te denken: Ik wil werken of studeren, dus moet mijn kind ergens worden ondergebracht. Een vrouw die haar kind naar de crèche doet, moet zich verantwoorden, aantonen dat ze het niet voor zichzelf doet, maar voor haar kind. Je zegt dan bijvoorbeeld dat het voor het kind belangrijk is dat het niet altijd thuis zit.
In verband met het Vietnamcongres (1968) in West-Berlijn, een protest tegen de oorlog in Vietnam, organiseren studenten kinderopvang. Vanwege het succes richten de vrouwen crèches op in leegstaande winkels, Kinderläden. Die zijn in eerste instantie bedoeld om de vrouwen tijd en ruimte te geven zich te ontwikkelen. Pas later ligt het accent op de opvoeding van het kind.De Witte Kinderplannen in Amsterdam en Utrecht zijn uitwerkingen van het Witte Kinderplan dat Provo een paar jaar eerder maakte. Provo was een warm voorstander van gratis crèches die kinderen meer ruimte geven dan in een paternalisties gezinsverband. Vooral kunstenaars, schrijvers en andere vrije beroepers zijn daarvan gecharmeerd.
In West-Berlijn studeren ook progressieve Nederlandse studenten die er collega's ontmoeten als Daniel Cohn-Bendit. De jonge studentenouders uit Nederland gaan daar een kijkje nemen en zo komen de antiautoritaire inzichten in Nederland terecht, waar ze met elkaar in hun 'kresjes' de theorie in praktijk brengen.
Als wij het goed spelen - zo staat in Provo nummer 15, het gestencilde blaadje van Provo - kunnen kinderen van nu de ludieke mensen van morgen worden. Kinderen moeten achter de 'teevee' vandaan en met leeftijdgenoten buiten spelen zonder gevaar te lopen door 'blikken monsters' doodgereden te worden.De crèche in Amsterdam Zuidoost kent een andere ontstaansgeschiedenis. Daar verrijzen eind jaren zestig de eerste flatgebouwen. Mooie ideeën liggen eraan ten grondslag: gemeenschapsgevoel zal er opbloeien.
In zo'n groep was je gedwongen over je opvoeding en jezelf na te denken. Er werd bijgestuurd en dat gaf een hoop steun. Je werd gecorrigeerd. Als je bijvoorbeeld beloofde dat je straks naar een verdrietig kind zou gaan, omdat je eerst nog met een ander kind bezig was, werd je daaraan gehouden. Je moest je beloftes serieus nemen.Ze doen alsof over alles diep nagedacht is, of er een grondige theoretische bodem onder ligt. Tijdens een voorlichtingsbijeenkomst, ballotage, voorgesprek of huisbezoek worden crècheouders in spe op de hoogte gebracht van de gang van zaken en wat er van hen verwacht wordt als ze besluiten mee te doen. Sommige ouders trekken zich bij nader inzien terug. Die vinden bijvoorbeeld dat er te weinig structuur is of ze hebben een baan en kunnen niet genoeg tijd in de crèche steken. Een vader die zijn kind op de Prins Konstantijn wil, krijgt een lading politieke argumenten over zich heen. Hij voelt zich bij dat eerste gesprek in zijn nette broek niet op z'n gemak.
Moeder Diny in 1995: Het was hersenslijperij: wat vinden we wel en wat niet goed en waarom is dit nou goed voor een kind. En het kon voor ouders zwaar zijn om vervelende dingen over hun eigen kind te horen. Daar zijn we wel voorzichtiger in geworden, omdat we zagen dat je iemand soms kwetste."De crèche is geen stalling!"
Vader Karel: Je sprak elkaar aan op problemen die zich voordeden. Maar dat was moeilijk. Niet als je die ouders nog maar net kende, wel als het vrienden werden.
Hoor eens, het is jouw kind en jij neemt afscheid en je zorgt ervoor dat je kind je zo vertrouwt dat ie weet dat je hem ook weer op komt halen.Om een indruk te krijgen van zo'n vergadering, volgt hieronder een korte weergave van het verslag van de bijeenkomst op 12 februari 1974 in Utrecht:
Wat gebeurt er als wij (WB & DvA) in 2015 door omroep MAX worden uitgenodigd om over antiautoritaire opvoeding te praten? Weer diezelfde beelden van 'vieze' kindertjes, want ze zijn bloot en gaan naar de wc en ze spelen met verf en etenswaren.Het lukt de overheid in Berlijn in enkele gevallen om greep te krijgen op een crèche via subsidieregelingen. Wiens brood men eet,..... In Nederland wordt hier en daar overwogen subsidie aan te vragen, maar juist om onafhankelijk te blijven, zien de meeste antiautoritaire crèches daar - zeker in de beginjaren - van af.