Start | chemie | Afrika | schrijfsels | leuke ideeën | 70 jr |
DNAAlles wat ons tot soortgenoot van de Sapiëns maakt, kun je vinden in het DNA - over kennis gesproken. Iedereen heeft DNA, vrijwel allemaal zijn we gelijk, op kleine verschillen na, die in de praktijk toch zo'n enorm verschil blijken te kunnen maken. Het is de structuur bij uitstek die voor stabiliteit moet zorgen, voor continuïteit. Daar werkt de soort aan zelfbehoud. Maar gek genoeg is het DNA tevens de plek voor blijvende verandering, ontwikkeling, voortgang, vooruitgang. Mutaties, hetzij toevallig, hetzij onvermijdelijk, kunnen ons DNA, ons erfelijk materiaal veranderen, en dan worden we andere wezens; misschien dus toch alsnog een Homo Deus? Of, als we niet oppassen, terug naar een Homo Animalis?
BreinWat ons DNA aandraagt aan gegevens, moet ons brein verwerken. Daar gebeurt 'het'. Elke soort heeft zijn aansturingscentrum, maar zoals het in het menselijk brein plaats vindt is van een exponentieel toenemend niveau.
"Verlichting is het uittreden van de mens uit zijn onmondigheid waaraan hij zelf schuldig is. Onmondigheid is het onvermogen gebruik te maken van zijn verstand zonder leiding van een ander. Aan deze onmondigheid is men zelf schuldig wanneer de oorzaak ervan niet ligt in gebrek aan verstand maar ligt in het gebrek aan beslissing en moed het verstand te gebruiken zonder leiding van een ander.
Gebruik je verstand, is het devies van de Verlichting."
Godsdienst vs. religieIn het volgende hoofdstuk wil ik aangeven hoe bloedlink die -ismen zijn voor het voortbestaan van de soorten. Hier ontbreekt nog een opmerking over het door elkaar gebruiken van de begrippen godsdienst en religie. Godsdienst is een mensenproduct dat de mens wil onderwerpen. Je moet je verantwoorden voor je daden tegenover een hoger wezen, een almachtig wezen. Doe jij wel wat Hij zegt?
Keizers en zombiesIn feodale tijden was een keizer wel ongeveer de hoogste machthebber. Het schijnt dat de keizer van Europa heel soms een paus voorrang moest verlenen (goddelijk gezag, nietwaar). Maar verder, de Keizers van China, van Habsburg, van Japan, Farao's, de sultan en de tsaar, zij hadden het geld en de politieke macht, zij beslisten over hun onderdanen en meer, over leven en dood. Dictators en horigen.
Vrije marktNauw verbonden met de vorige zelfmoordpoging (ze staan geen van allen los van elkaar) ontstond in de jaren negentig van de vorige eeuw een nieuwe godsdienst, een waar geloof dat vooral in Amerika doorbrak, de werking van de vrije markt, het neoliberalisme.
DataverzamelaarsEnkele autofabrieken maakten onlangs bekend dat ze in hun nieuwe modellen niet meer de TomTom inbouwen, maar een GPS van GOOGLE. Dat vind ik jammer. Weer het zoveelste voorbeeld van Groot zoekt Groot, machtig zoekt machtig, rijk zoekt rijk. Groot, rijk en machtig klonteren opnieuw verder samen tot …
IslamIn zekere zin vallen al die hierboven genoemde gevaren onder de noemer godsdienst. Men gelooft in de almachtige god, in de werking van de vrije markt, dat er een Homo Deus zal ontstaan, of dat het wel los zal lopen met die opwarming van de aarde (zie hierna). Echt godsdienstig gevaar voor de mensheid zie je om je heen vooral in de vorm van fundamentalistische stromingen. Hoewel het risico van aanslagen van die kant niet dramatisch is, mogen we het niet onderschatten, zeker niet in geval die groeperingen ooit massawapens zouden gebruiken.
KlimaatIn de media kom je de klimaatverandering vaak tegen, maar naar mijn indruk minder dan de overige onderwerpen. Nog steeds staat dit onderwerp niet hoog genoeg op de wereldagenda. Blijkbaar nog een 'te ver van mijn bed-show'.
Eerder gaat een kameel door het oog van de naald,Dat belooft weinig goeds voor de rijke. En deze uitspraak hoeft ook niemand te verbazen als die uit de mond komt van iemand die hebzucht de wortel noemt van alle kwaad. Voorafgaand is wel gebleken dat ik weinig vertrouwen heb in 'de rijke', waarmee ik dan de grootgraaier bedoel. Maar het gaat me met deze titel toch meer om die andere context. Door het oog van de naald betekent ook 'op het nippertje gered'.
dan dat een rijke in de nieuwe wereld komt.
Amsterdam, Daan van Alten, oktober 2018