Koolstofchemie / Organische chemie

Koolstofchemie en Organische scheikunde bedoelen allebei dezelfde tak van sport, dezelfde onderwerpen van de scheikunde, maar de ene naam moet de andere eigenlijk vervangen.
In het verleden had je organische en anorganische scheikunde. De gedachte was dat de reacties die plaats vinden in dode stof, zoals metalen en steen, principieel anders zijn dan reacties in levende organismen. Zo was alcohol een verbinding die door levende organismen (bacteriŽn) gemaakt werd, dus een 'organische stof'.
Toen gebeurde het dat men in het laboratorium uit anorganische (dode) materie, een stof kon maken die wel heel erg leek op alcohol, precies dezelfde eigenschappen had. Was er dan dode en levende alcohol? Hoe moest men hiermee omgaan?
Om kort te gaan, na veel geharrewar werd de conclusie getrokken dat het onderscheid tussen dode en levende materie oneigenijk was, onjuist zelfs. De alcohol die bij gisting wordt gemaakt bleek precies gelijk aan synthetische alcohol.

Wat wel bleek was dat al die organische verbindingen altijd koolstof als hoofdbestanddeel hadden, dat het element koolstof wel heel aparte eigenschappen had waardoor er haast een oneindig aantal koolstofverbindingen bleek tebestaan. Dus waarom niet die oude naam veranderd in 'koolstofchemie"?
En zo is het gekomen. (zie ook andere info van internet

ps: dit wil helemaal niet zeggen dat de naam 'organische chemie' verdwenen is. Integendeel! die naam wordt nog steeds heel vaak gebruikt.